6 листопада 2012 р.

З кицькою до Америки


Ось обіцяна  інформація для тих, хто збирається подорожувати з кішкою закордон.


Для нас з Ванількою це була перша глобальна подорож. До цього часу ми їздили раз поїздом Київ - Івано-Франківськ - Київ, і раз машиною Київ - Затока - Київ. Тоді Ваніля поводила себе не дуже слухняно. В поїзді цілу ніч товклась і не могла знайти місце, де б поспати (хоча в неї була переноска і в нас два нижні місця), а в машині мявкала і рвалась з переноски (видно її укачувало).
Наш ветеринар казала, що передбачити поведінку киці під час польоту - не можливо. Все дуже сильно залежить від  її характеру, темпераменту і звичок. Тому, напевно , треба розказати трішки про Ванілю :)
Вона в нас ще не дуже доросла (1 рік 4 місяці) і дуже активна. Любить гратись і весь час бути в компанії людей (ну що скажеш, з родини сіамських :)) Ми її з дитинства привчали до вулиці, вона вміє гуляти на поводку, обожнює гуляти в переносці, ми часто їздили в маршутках і вона практично не боїться нових людей (правда, після стерилізації Ваніля почала боятись людей в халатах :))

Перевозити тварин дозволяють не всі авіакомпанії, а перевозити тварин в салонах - ще менше. Ми вибрали групу компаній Star Aliance і летіли двома авіалініями (Luftganza і United Airlines) по маршруту Київ - Франкфурт - Сан Франциско. В салоні дозволялось перевозити двох тварин вагою до 8 кг з переноскою. Про те, що ви летите з твариною.  треба попередити під час бронювання квитка. І потім ще раз перевірити, чи забронювали вашу тварину саме в салон, подзвонивши напряму в авіакомпанію.

Документи
Хочу одразу попередити, що для різних країн умови ввезення тварин різні. Найбільш складніші, на мій погляд, в Англіїї і в Німеччині. В Англії треба залишати тварину на 5-ти місячний карантин (платний), а Німеччина вимагає довідку на титри від сказу, яку в Україні не роблять через відсутність відповідної лабораторії (аналізи треба відправляти в Росію і чекати 3 місяці).
США в цьому відношенні дуже лояльні. Щоб ввести тваринку, потрібна тільки прививка від сказу, зроблена не більше ніж 12 місяців і не менше ніж місяць до поїздки. Відповідно, потрібен паспорт на тварину, де ця прививка відмічається. Також ми Ванілю чіпували, оскільки це потрібно для того, щоб ввести її назад в Україну (та й в будь-яку іншу європейську країну). Чіп - це така маленька капсулка розміром з сірникову головку, де записана інформація про тваринку і її хазяїна на випадок, якщо вона загубиться. Він вводиться під шкіру в області холки спеціальним шприцом. Абсолютно не боляче і дуже корисно :)
За три дні до подорожі треба отримати в державній ветеринарній клініці вашого району ветеринарне свідоцтво (Форма №1) про стан здоров'я вашої тварини. Для цього треба прийти туди з тваринкою і її паспортом. Лікар попросив витягнути Ванільку з переноски, перевірив під лампою чи немає в неї лишаїв і на основі паспорту заповнив цю форму. Правда, чекали ми там своєї черги біля трьох годин.

Переліт
За два дні до відльоту ми почали давати Ванілі заспокійливе Кот-баюн, щоб якось зменшити стрес від перельоту. Під час перельоту його давати не рекомендують, оскільки, чула, це якось впливає на судини і кішці стає ще важче летіти. Годувати і поїти перестали за 8 годин до відльоту.
В день відльоту до реєстрації на рейс вам потрібно підійти в ветеринарну службу для отримання міжнародного ветеринарного свідоцтва. В аеропорті "Бориспіль" він знаходиться на другому поверсі (сходи поруч з рестораном "Козачок"). Там приємна дівчинка поміняє вашу Форму №1 на це свідоцтво. Тут теж попросили витягнути кицю з переноски.
На чекіні ми дізнались, що для нашої киці забронювали місце і в багажному відділі (компанія, яка займалась оформленням нашого перельоту), і в салоні (це вже ми, коли перевіряли, чи все вони правильно зробили). Тому дуже важливо все перевірити :)
Платити за тварину треба, як за додатковий багаж, кожній авіалінії окремо (біля 200$).

В салоні переноску ми поставили під крісло. Добрі німці на рейсі до Сан-Франциско навіть виділили Ванільці додаткове крісло, але вона себе краще почувала на підлозі, тому на ньому спала я :)

По прильоту американці не дивились ні кицю, ні документи. Тільки перевірили чи в її кормі немає курки, бо чомусь корм з куркою ввозити не дозволяють.
Ванілька вже звикла до Америки і до американського менталітету :) Свіже м'ясо ні в якому разі давати їй не можна. Якщо в Україні я час від часу балувала її свіжатинкою, то тут вона всюди "органічна", тому без сальмонели і кишкової палички не обійтись. Ветеринарія дорога, тому киця в нас тепер застрахована - 25$ в місяць :) Гуляти можна не всюди, навіть кицькам. Зате є велике вікно за яким літають колібрі :)

Немає коментарів:

Дописати коментар